Box Teknik Nedir?
Kaybolan kemik dokusunun yeniden oluşturulabilmesi için birtakım kemik yapılandırma yöntemleri kullanılır. Bu tekniklerde hayvansal kaynaklı kemikler kullanılır . Bu kemikler, özel tekniklerle laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna uygun hale getirilir. Kaybolan çene kemiğinin içerisine cerrahi operasyonla yerleştirilir. Bunun sonucunda kaybolan çene kemiği yeniden yapılanır. Buna “box teknik” denir.
Box teknikte, kaybolan kemik dokusunun üç boyutlu olarak yeniden yapılması amaçlanır. Dişlerini yıllar önce kaybetmiş ve çene kemiği eridiği için protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere bile yıllar sonra yeniden sabit protez yapılabilir. Yöntem daha önce beyin cerrahisi ve plastik cerrahide de kullanılmıştır. Operasyon sırasında eriyebilen, dokuyla uyumlu “polilaktik asit plakaları” özel bir yöntemle çene kemiğine yerleştirilir.
Daha sonra hayvan kemiğinden; inek, dana, sığır veya at kemiklerinin birtakım işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve kemik bankalarından temin edilen kemik grefti ile doldurulur ve iyileşmeye bırakılır. Uygulamanın üzerinden 6 -8 ay geçtikten sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir. Hasta yerleştirilen implantlarla yepyeni dişlere sahip olur. Box teknikten önce de kemik yapılandırma yöntemleri uygulanıyordu. Ancak bu tekniği üstün kılan, hastanın vücudunun başka bir bölgesinden kemik almaya gerek kalmaksızın; üç boyutta kemik onarımını sağlamasıdır. Daha önceki uygulamalarda kemik bloklarının stabilizasyonu arzu edildiği gibi sağlanamıyor ve başarısız sonuçlar elde ediliyordu .
Box Teknik Hangi Hastalara Uygulanabilir?
– Çene kemiğinde yaygın kemik kaybı olanlar,
– Uzun yıllar boyunca total protez kullanmak zorunda kalanlar,
– Geçirdiği bazı operasyonlar sonucunda kemik kaybı yaşayanlar,
– Bazı dişlerin çekilmesi sonucu kemik seviyesinin istenilen boyuta, gelememesi nedeniyle estetik kaygı taşıyanlar,
– Çene kemiği yapılandırılmadan implant uygulanamayacak kişiler.